2013 m. liepos 2 d., antradienis

Sėkmės Intelektas

Kodėl Emocinis Intelektas yra Svarbus Sėkmei


1983, Hovardas Gardneris, Harvardo aukštosios mokyklos, išleido knygą, "Proto rėmai: Skirtingų Intelektų Teorija". Šioje knygoje, Gardneris išskyrė septynis skirtingus intelektus. Žemiau pateikiame trumpą kiekvieno iš jų apibūdinimą. 
  1. Verbalinis-lingvistinis. Žmonės apdovanoti verbaliniu-lingvistiniu intelektu dažnai turi gerus skaitymo, rašymo, ir žodžių bei datų įsiminimo įgūdžius. Jie geriausiai mokosi skaitydami, užsirašinėdami pastabas, ir klausydamiesi paskaitų. Šie žmonės turi dominuojantį kairįjį smegenų pusrutulį. Jeigu Jūs turite aukšta šio tipo intelektą, mokykloje Jums bus santykinai lengva. Daugelis gerai besimokančių moksleivių turi aukštą verbalinį-lingvistinį intelektą. Daugelis jų vėliau tampa žurnalistais, teisininkais, rašytojais ir gydytojais. 
  2. Loginis-matematinis. Turintiems aukštą šio intelekto lygį, gerai sekasi matematika. Jie puikiai jaučiasi dirbdami su skaičiais, matematiniais uždaviniais, logika ir abstrakcijomis. Šie žmonės dažnai turi dominuojantį kairįjį smegenų pusrutulį. Mokiniams, turintiems šį intelektą taip pat gerai sekasi tradicinėse mokymosi aplinkose ir dažnai jie būna pirmūnais. Daugelis jų tampa inžinieriais, mokslininkais, gydytojais, buhalteriais, ir finansų analitikais. 
  3. Kūno-kinestetinis. Šie mokiniai dažnai būna apdovanoti fiziškai. Jiems geriau sekasi mokytis judant aplinkui ir darant. Šis intelektas pasireiškia sporto salėje, futbolo aikštėje, šokių studijoje, dramos būrelyje, medžio apdirbimo dirbtuvėse ar automobilių parduotuvėje. Profesionalūs atletai, šokėjai, modeliai, chirurgai, gaisrininkai, kareiviai, pilotai, lenktynininkai, mechanikai dažnai turi aukštą šio intelekto lygį. 
  4. Erdvinis. Šis intelektas yra stipriai pasireiškia dailėje, vizualizacijoje, dizaine ir dėlionių sprendime. Tokie žmonės dažnai skaitomi turinčiais dominuojantį dešinį pusrutulį. Mokiniai ar studentai, pasižymintys šiuo intelekto tipu, nelabai gerai jaučiasi tradicinėse mokymosi aplinkose. Jiems geriau sekasi tokiose mokyklose, kurios koncentruojasi į dailę, dizainą, spalvas ar architektūrą. Jie tampa aktoriais, interjero dizaineriais, mados dizaineriais ar architektais. 
  5. Muzikinis. Šis intelektas yra jautus muzikai, ritmui, melodijai ir tembrui. Tokio intelekto atstovams nesiseka tradicinėse mokymosi aplinkose. Asmuo su šia dovana geriau pasireiškia muzikinėje mokymosi aplinkoje, tokioje, kaip vaizduojamasis menas. 
  6. Tarpasmeninis. Šie žmonės yra komunikuotojai. Jie dažnai būna populiarūs ir ekstravertai, demonstruojantys jautrumą kitų žmonių nuotaikoms, jausmams, temperamentams ir motyvacijai. Žmogui apdovanotam tokio tipo intelektu dažnai gerai sekasi mokykloje, ypač populiarumo varžybose, tokiose, kaip moksleivių ar studentų savivaldos rinkimai. Šie žmonės dažnai vėliau pasirenka pardavimus, politiką, mokymą ar socialinį darbą. 
  7. Intraasmenybinis. Šis intelektas dažnai vadinamas emociniu intelektu. Jis susijęs su savireflekcija ir savęs stebėjimu. Emocinis intelektas reiškia gilų savęs supratimą, žinojimą savo pačių stiprybes ir silpnybes, ir tai, kas daro jus unikaliais, gebėjimą valdyti reakcijas ir emocijas. Intrasmenybinis intelektas yra gyvybiškai svarbus aukšto streso lygio aplinkose. Tiesa sakant, emocinis intelektas yra svarbus sėkmei beveik bet kokioje srityje ar profesijoje. 
Sėkmės Intelektas

Intraasmenybinis intelektas reiškia komunikavimą su savimi - gebėjimą kalbėtis su savimi ir kontroliuoti savo emocijas. Pavyzdžiui, kai kažkas, kas yra piktas sako sau, "Suskaičiuok iki dešimties prieš kalbėdamas," toks asmuo ugdo savo intraasmenybinį intelektą. Kitais žodžiais, jis kalba pats sau, prieš tai, kai atveria burną ir leidžia kalbėti savo emocijoms.

Intraasmenybinis intelektas yra svarbus sėkmei, ypač kai būna sunkūs laikai ir asmuo nori viską mesti ar yra išsigandęs.

Mes visi pažįstame žmonių, kurie yra labai emocingi. Vietoje to, kad mąstyti logiškai, labai emocingi žmonės leidžia savo emocijoms gyventi jų pačių gyvenimus, dažnai sakydami ar darydami kažką, dėl ko gali vėliau gailėtis.

Emocinis, ne be emocijų
Emocinis intelektas nereiškia, kad reikia vengti emocijų. Emocinis intelektas reiškia, kad Jūs žinote, jog yra gerai būti supykusiu, tik ne nekontroliuojami supykusiu. Jūs žinote, kad yra gerai jausti skausmą, bet nėra gerai daryti kažką kvailo dėl keršto.

Daugelis iš mūsų pažįstame asmenų, kurie yra labai protingi, sakykime matematikoje, tačiau leidžia savo emocijoms kenkti kitoms jų gyvenimo sferoms. Paimkime, kaip pavyzdį manijas. Manijos dažnai atsiranda dėl emocinio intelekto stygiaus. Kai žmogus yra suirzęs, piktas, ar išsigandęs, jis gali valgyti, kerti, užsiimti seksu, ar vartoti narkotikus tam, kad sumažinti emocinį skausmą. Kai kurie žmonės eina apsipirkti kai jiems nuobodu, leidžia pinigus, kurių neturi.

Emocijų Valdymas yra Raktas į Sėkmę

Jeigu Jūs norite būti sėkmingais gyvenime, Jūs privalote turėti stiprų emocinį intelektą, kuris reiškia stiprų intraasmenybinį intelektą, nes sėkmingi žmonės, sėkmingai valdo savo emocijas, ypač stresinėse situacijose.

Užduotis Jums šiandienai: 
Šiandien, kritiškai įvertinkite, kaip Jūs valdote savo emocijas. Ar Jūs sumaniai reiškiate savo jausmus, ypač, kai jaučiate spaudimą? Ar Jūs leidžiate savo emocijoms pastoviai kliudyti Jūsų gebėjimui pasiekti sėkmę?

Norite lavinti šį ir kitus tiek verslui, tiek ir gyvenimui naudingus įgūdžius? 

Registruokitės į Monavie savaitgalio mokymus, Liepos 20-21 d. jau DABAR: tinyurl.com/mv-vasara

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą