2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

Kaip uždirbti 600$ per 2 valandas?

Savo studentams Stenfordo universitete Tina Silig davė užduotį: uždirbti 600$ per 2 valandas.

Kiekviena iš keturiolikos komandų gavo voką su 5 doleriais "pradinio kapitalo" ir 2 valandas laiko. Pabaigus užduotį kiekviena komanda turėjo tris minutes savo sprendimo pristatymui.

Ką padarytumėte Jūs, atsidūrę tų studentų vietoje?

Neretai pasitaiko siūlymų atidaryti improvizuotas automobilių plovyklas arba kioskelį su gaiviais gėrimais tokiu atveju 5 doleriai būtų išnaudojami medžiagų ar produktų reikalingų darbo pradžiai pirkimui. Visiškai tinkami variantai tiems, kas norėtų šiek tiek uždirbti per keletą valandų.

Tačiau dauguma studentų galutiniame rezultate rasdavo būdą, išeinantį už standartų ribų. Jie suabejojo didžiuliu kiekiu tradicinių sprendimų ir sugebėjo realizuoti masę galimybių tam, kad sukurti maksimalią vertę turimomis sąlygomis. Tačiau laimėjusios komandos sugebėjo uždirbti iki 600 dolerių, o vidutinė 5 dolerių pradinių investicijų grąža sudarė 4000 procentų! Kaip gi jiems tai pavyko?

Štai užuomina: komandos, uždirbusios daugiausia pinigų, visai nepasinaudojo pradiniais 5 doleriais. Jos suprato, kad ši suma, iš esmės, niekaip nepadės joms, ir nusprendė pasižiūrėti į užduotį plačiau: "Kas jeigu mes pradėsime nuo visiško nulio?"

Viena grupė atkreipė dėmesį į problemą, egzistuojančią daugelyje studentų miestelių - ilgas eiles prie populiarių restoranėlių šeštadienio vakarais ir nusprendė padėti žmonėms, kurie nenorėjo laukti. Komandos nariai rezervuodavo keletą staliukų restoranuose. Atėjus paskirtai valandai už 20 dolerių parduodavo teisę pasinaudoti staliuku restorane, norintiems tuojau pat patekti į vidų. 

Kita komanda pasielgė dar paprasčiau. Jie pastatė prie studentų sąjungos specialų stovą ir pradėjo nemokamai matuoti spaudimą dviračių padangose. Aptarnavus keletą pirmų klientų, komanda suprato, kad dviratininkai buvo neįtikėtinai jiems dėkingi. Nežiūrint į nemokamo padangų pripūtimo galimybę ir šio veiksmo paprastumą, nauja paslauga pasirodė klientams patogia ir vertinga. Galiausiai, jau po valandos nuo darbo pradžios, komanda nustojo imti fiksuotą mokestį ir vietoje to paprašė sumokėti sumą, kurią klientas laikė tinkama. Pelnas tuoj pat išaugo keletą kartų.

Kiekvienas iš šių projektų atnešė komandoms po keletą šimtų dolerių, ir tai labai nustebino kitus. Tačiau vienai komandai pavyko uždirbti net 650 dolerių: jie sugebėjo pažvelgti į jų turimus resursus iš visiškai kitokio kampo. 

Šie studentai nustatė, kad pats vertingiausias resursas - ne tie 5 doleriai ir ne dvi valandos laiko, o trys minutės pristatymui pirmadienį, ir nusprendė šį laiką parduoti vienai kompanijai, kuri norėjo pasiūlyti darbą studentams. Jie sukūrė trijų minučių reklaminį tos kompanijos klipą ir parodė jį studentams vietoje pasakojimo apie savo veiksmus per praeitą savaitę. Tai buvo puikus sprendimas (apie kurį net nesusimastė visi kiti).

Kelerius metus Tina Silig darė panašius eksperimentus. Ir kiekvieną kartą studentai nustebindavo ją, ir pačius save, kaip daug galima padaryti net turint ribotus resursus ir ribotą laiką.

Visi šie pratimai leidžia padaryti keletą išvadų, kurie, iš pirmo žvilgsnio, prieštarauja sveikai logikai. 

Pirmiausia, mus supa daugybė galimybių. Bet kurioje vietoje ir bet kuriuo laiku Jūs galite pažvelgti aplink ir pamatyti krūvą problemų, kurioms reikia sprendimų. 

Antra, nepriklausomai nuo problemos mąsto, jos sprendimui visada yra kūrybiški būdai, net esant ribotiems resursams. Dauguma žmonių priima problemas, kaip nesprendžiamas, ir todėl nemato kūrybiškų sprendimų, esančių tiesiai prieš jų nosis.

Trečia, mes per daug dažnai užduodame griežtas ribas problemai. Kai atsiranda paprasta užduotis, pavyzdžiui, uždirbti pinigus per dvi valandas, dauguma žmonių greitai peršoka prie standartinės atsakomosios reakcijos. Žmonės nedaro žingsnio atgal ir nenagrinėja problemos platesniame kontekste. Tačiau verta nuimti ribas ir Jūs pamatysite visą pasaulį naujų galimybių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą